ΒΙΑΝΝΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

                                                               



Η Βιάννος, μετά την τελευταία διοικητική διαίρεση της Κρήτης (Νόμος "Καποδίστρια", 1997), αποτελεί Δήμο και υπάγεται στο Νομό Ηρακλείου. Διαιρείται σε 16 δημοτικά διαμερίσματα και έχει 47 χωριά. Τα δημοτικά διαμερίσματα είναι η Ανω Βιάννος, που ταυτόχρονα έχει θέση έδρας του δήμου, ο Αγ. Βασίλειος, τα Αμιρά, το Αφρατί, ο Βαχός, η Έμπαρος, το Καλάμι, η Κάτω Βιάννος, η Κάτω Σύμη, το Κεφαλοβρύσι, η Μάρθα, το Μηλιαράδω, ο Ξενιάκος, ο Πεύκος, ο Συκολόγος και ο Χόνδρος.
Συνορεύει ανατολικά με τους δήμους Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου, δυτικά με το δήμο Αρκαλοχωρίου και βόρεια με τους Δ. Αρκαλοχωρίου και Οροπεδίου Λασιθίου. Το νότιο σύνορό της είναι η ακτογραμμή που σβήνει στο Λιβυκό πέλαγος. Ο πιο πολυάνθρωπος οικισμός είναι η Άνω Βιάννος όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες υπηρεσίες: δημαρχείο, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, τράπεζες, σχολείο κ.λπ. Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των τουριστών δεν είναι αναπτυγμένες, έτσι εάν φτάσει κάποιος στην περιοχή σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από κάποια από τις υφιστάμενες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, μια καλή λύση είναι η απόλαυση ενός καφέ κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία της 'νω Βιάννου ή σε οποιοδήποτε καφενείο της περιοχής, όπου ανοίγοντας συζήτηση με τους φιλόξενους ντόπιους μπορεί να αναζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμήσει. Οι Βιαννίτες γνωρίσουν τα πάντα για την περιοχή τους και είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμοι να σας ενημερώσουν. 
Ο δήμος Βιάννου στο νοτιοανατολικό άκρο του Ηρακλείου έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Κρήτη και την καθιστούν ένα τόσο ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό. Σταυροδρόμι συνάντησης διαφορετικών λαών και πανάρχαιων πολιτισμών και τόπος σύνθεσης της διαφορετικότητας. Φύση και άνθρωποι γίνονται μύθοι ζωντανοί μεσ' το χρόνο, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που κρατάει στέρεα δεμένα το μακρινό μυστηριακό παρελθόν, με το γοητευτικά ζωντανό παρόν.